SVG Sprites

Real-time data via 5G? Dat werkt als een trein

Hevige sneeuwval. Een plotselinge hittegolf. Onverwacht onderhoud… Wie verantwoordelijk is voor railvervoer loopt nogal eens tegen een flinke uitdaging aan. De sensoren en systemen van Dual Inventive monitoren duizenden kilometers spoor in real-time, in samenwerking met Vodafone Business. Zo worden risico’s verkleind en kunnen vervoerders hun vracht en reizigers veiliger en efficiënter transporteren.

Het Europese spoorwegnetwerk is het grootste ter wereld. Alleen al in de Europese Unie ligt 280.000 kilometer rails, en binnen de Unie heeft Nederland het drukste spoor. Gepland én onvoorzien onderhoud is nodig om de veiligheid en continuïteit van het railverkeer te garanderen. De kunst is natuurlijk, om dit te laten plaatsvinden zonder dat het tot onnodig oponthoud leidt voor reizigers en vrachtvervoer. En daar komt Dual Inventive in beeld.

“Door 5G, draadloze sensoren en realtime data, maakt Dual Inventive spoorwegen in binnen- en buitenland veiliger, efficiënter en betrouwbaarder.”

Minder vertraging, minder problemen

Dual Inventive ontwikkelt technologische systemen voor optimaal en veilig spoorgebruik. Vodafone Business levert het Brabantse bedrijf een compleet Internet of Things (IoT) netwerk. Het doel: spoorwegen in binnen- en buitenland veiliger, efficiënter en betrouwbaarder maken. Hoe? Denk aan het monitoren van de temperatuur van de spoorstaaf en andere parameters voor predictief onderhoud, maar ook aan werkplekbeveiliging tijdens werkzaamheden. Dit alles leidt in praktijk tot aanzienlijk minder vertragingen en minder spoorproblemen.

 

Real-time, schaalbaar en betaalbaar

Het lijken soms kleine vernieuwingen. Maar in praktijk leveren ze indrukwekkende voordelen op. Wie op afstand de prestaties van assets kan meten, kan anticiperen op het optimale moment om in te grijpen. Nieuwe real-time, schaalbare en betaalbare oplossingen maken efficiënt plannen van onderhoud of vervanging van onderdelen mogelijk, zodat de beschikbaarheid van het spoorwegnet gegarandeerd blijft. Door het op afstand snel beveiligen van de werkplek voor spoorwerkers verloopt de toegang tot het spoor effectief, loopt onderhoud geen onnodige vertraging op en zijn er geen gevolgen voor de treindienst.

5G IoT Dual Inventive Vodafone IoT

Maximaal – en veilig – benutten van het spoor

Storingen en vertragingen op het spoor kunnen grote economische impact hebben. Bovendien zorgen ze vaak voor veel frustratie bij reizigers en vervoerders. Het is glashelder dat slim onderhoud cruciaal is om het spoor optimaal te laten functioneren. Het streven is steeds om de spoorcapaciteit maximaal te benutten met behoud van de strengste veiligheidsnormen.

NB-IoT en LTE-M voor het vervoer van de toekomst

Dual Inventive vertrouwt daarom op IoT technologie voor het monitoren en – waar nodig – preventief onderhouden van het spoor. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van twee netwerken van Vodafone Business, Narrowband-IoT (NB-IoT) en Long Term Evolution for Machines (LTE-M). De partnernetwerken van Vodafone ondersteunen ook Dual Inventive’s internationale activiteiten in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Amerika en Australië. Lex van der Poel, CTO van Dual Inventive: “Wij geloven sterk in partnerships om het gebruik van het spoor verder te ontwikkelen. Railvervoer is in onze ogen de aantrekkelijke, duurzame mobiliteitsmodaliteit van de toekomst.”

“Het spoor kan met behulp van draadloze technologie efficiënter en effectiever gebruikt worden.”

IopT 5G Vodafone CRM 3000

Eén sim voor alle IoT netwerken

De genoemde netwerktechnologieën hebben precies de kwaliteiten die voor dit soort toepassingen nodig zijn. NB-IoT en LTE-M zijn zogenaamde low-power wide-area technieken. Deze netwerken hebben zeer goede dekking en ze kunnen verbinding maken met IoT sensoren zonder veel energie te verbruiken. Waar langs het spoor de limieten van het 5G-netwerk worden bereikt, schakelen de systemen van Dual Inventive dankzij een speciale multi-bearer SIM automatisch over op andere beschikbare netwerken zoals 2G en 4G.

Van der Poel: “Dual Inventive heeft in Vodafone Business een partner gevonden waarmee wij onze ambities kunnen realiseren. Wij geloven dat het spoor efficiënter en effectiever gebruikt kan worden met draadloze technologie. Sinds 2008 leveren wij IoT oplossingen die spoorwerkzaamheden tot 40% efficiënter maken. Met de steun van Vodafone kunnen we een effectief en duurzaam IoT-platform blijven aanbieden ter ondersteuning van een intelligente infrastructuur en verhoging van de efficiëntie van het spoorwegnetwerk.”

Lees ook:
Dual Inventive verbonden aan 5G Hub op High Tech Campus Eindhoven
Dual Inventive lanceert bedrijf Anyware na ervaring met sensoren en IoT
Meer over onze CRM 3000 sensor
CRM 3000 sensor bestellen in de MTinfo 3000 webshop

Meer use cases