SVG Sprites

Zonnepanelen langs het spoor voor meer duurzaamheid en veiligheid

Door zonne-energie slim te integreren in het spoor kun je een bijdrage leveren aan het milieu. Maar dat is nog niet alles. Gebruik van zonnepanelen zorgt ook voor meer veiligheid rond het spoor. En als klap op de vuurpijl zorgt het ook voor minder kosten. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Regelmatig de batterij vervangen – liever niet

Op afstand bedienbare veiligheidsproducten voor het spoor werken op een batterij, zo ook de zelfsignalerende kortsluitlans ZKL 3000 RC. Die batterij moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Dat gebeurt soms tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden als het spoor toch al buiten dienst is, maar dat is meer uitzondering dan regel. In de meeste gevallen moet een medewerker specifiek voor deze handeling naar het spoor toe. Daarvoor moeten kilometers gemaakt worden en moet de medewerker zich in de gevarenzone van het spoor begeven. En dat wil je liever niet.

CO2 reductie, besparingen en meer veiligheid

Het zonnepaneel Solar NRG 3000 Plus biedt daarvoor een prima oplossing. Dit zonnepaneel voorziet de kortsluitslans van stroom via een zonnepaneel, zodat regelmatige vervanging van de batterij niet meer nodig is. Dat scheelt vervoersbewegingen en dus CO2 uitstoot en kosten. Daarnaast zorgt het voor meer veiligheid. Medewerkers hoeven tenslotte minder vaak in de gevarenzone te komen om batterijen te verwisselen.

Veilig voor kabels onder de grond

Het zonnepaneel kan eenvoudig gemonteerd worden aan het bovenleidingportaal of op een paal die in de grond is geplaatst. Voor plekken waar rekening gehouden moet worden met kabels en leidingen onder de grond, biedt de ballast box (BBX 3000) een uitkomst. Het zonnepaneel wordt dan op een stevige voet geplaatst, vergelijkbaar met een soort parasolvoet, zodat er geen paal de grond in hoeft. Eventueel langs het spoor liggende ondergrondse kabels en leidingen kunnen dan nooit beschadigen.

Lees ook:
SpoorPro: Strukton Rail plaatst zonnepanelen langs het spoor
Zonnepanelen bestellen in de MTinfo 3000 webshop

Meer use cases