SVG Sprites

Spoorspatting voorkomen in de zomer

Het uitzetten van spoorstaven als gevolg van hitte is een veelvoorkomend probleem voor spoorbeheerders. Tijdens een zomerse hittegolf kunnen de rails bij direct zonlicht wel 20°C warmer zijn dan de luchttemperatuur. Omdat spoorstaven van staal zijn, zetten ze uit naarmate ze warmer worden, en kunnen ze zelfs gaan buigen – ook wel ‘spoorspatting’ genoemd. Extreme hitte leidde in 2016, over een periode van twee dagen, alleen al voor Network Rail tot bijna 200.000 vertragingsminuten.

Complicaties bij te hoge temperaturen

Wanneer een baanvak te veel uitzet, zijn plaatselijke snelheidsbeperkingen nodig omdat langzamere treinen minder kracht uitoefenen op het spoor. Zonder snelheidsbeperkingen bestaat er een ernstig risico op ontsporingen of schade aan de infrastructuur. Dan moet dit stuk spoor worden gesloten voor reparatie. Zowel de snelheidsbeperkingen als de reparaties geven verstoringen. En dat wil je niet laten gebeuren.

De oplossing is real-time inzicht

Onze nieuwste sensor, de CRM 3000, zorgt voor een extra set ogen op de grond. Het systeem is ontworpen om de temperatuur van de spoorstaaf te meten. Het maakt gebruik van onze monitoring applicatie Insight voor monitoring op afstand met behulp van een draadloze NB-IoT verbinding en een privé netwerk. De CRM 3000 houdt je constant op de hoogte en wanneer de spoorstaaf een (instelbaar) onacceptabel warmteniveau bereikt, geeft het systeem alarm.

 

 

Voordelen van op afstand bewaken van temperatuur

De monitoring applicatie Insight geeft je op afstand inzicht in de temperatuur van de spoorstaaf, in real-time. Dit geeft je de kans om proactief actie te ondernemen, zodat onnodige snelheidsbeperkingen voorkomen worden en een mogelijke problemen niet optreden.
De CRM 3000 is ontwikkeld met het oog op veiligheid. Door het monitoren op afstand hoeven werknemers zich niet meer in de gevarenzone van het spoor te begeven voor het uitvoeren van temperatuurmetingen. Bovendien kan de sensor snel worden geplaatst – deze wordt eenvoudigweg in enkele seconden magnetisch in de ziel van het spoor bevestigd. De tijd die de werknemer op het spoor doorbrengt wordt daarmee tot een minimum wordt beperkt.

Lees ook:
Meer over de CRM 3000
CRM 3000 bestellen in MTinfo 3000 webshop

Meer use cases