SVG Sprites

ZKL 3000 RC’s getest door SNCF Infrapôle LR

4 mei 2023

Het programma Osmoze (Outils Sécurité Modernes et Operationnels en Zone Exploitée – Moderne en Operationele Veiligheidsmiddelen in het Werkgebied) dat in 2014 van start ging, omvat een aantal projecten die tot doel hebben de veiligheid op werkplekken en de efficiëntie van productiewerkzaamheden te verbeteren. Een deel van dit programma heeft betrekking op de op afstand schakelbare zelfsignalerende kortsluitlans ZKL 3000 RC.

Veiligheidssysteem goedgekeurd door SNCF Réseau DGOP

Het Nederlandse bedrijf Dual Inventive werkt al meer dan 10 jaar samen met SNCF Réseau aan dit project voor slimme veiligheidssystemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van innovatieve technologische producten voor de spoorweginfrastructuur en heeft de op afstand schakelbare zelfsignalerende kortsluitlans ZKL 3000 RC ontwikkeld. Dit systeem wordt al gebruikt in Australië, België, de Verenigde Staten, Engeland en Nederland.

De ZKL 3000 RC is door SNCF Réseau DGOP goedgekeurd voor gebruik op de nationale spoorweginfrastructuur. Na het doorlopen van alle toelatingsprocedures is het certificaat op 15 juni 2021 toegekend aan Dual Inventive. Tot nu toe zijn er iets meer dan 205 ZKL 3000 RC’s geïnstalleerd in het spoor in Frankrijk, voornamelijk in de regio Parijs. En nu worden ze ook ingezet in de productiezone Zuid-Oost.

Getest en goedgekeurd door SNCF Infrapôle LR

De kortsluitlansen werden getest tijdens een project bij Villeneuve-lès-Avignon:

Op afstand schakelbare zelfsignalerende kortsluitlans in gebruik genomen - ZKL 3000 RC - SNCF Réseau

Doelstellingen en voordelen van de ZKL 3000 RC

  • Eenvoudige installatie en aansturing van de ZKL 3000 RC.
  • Verbeteren van de gezondheid en veiligheid op het werk door het beperken van het aantal keren dat de ZKL 3000 RC moeten worden geplaatst en verwijderd.
  • Tijd besparen tijdens de installatie van de ZKL 3000 RC.
  • Verkorten van projecttijden.

David Haro, sinds 1 april DZP SE Works Manager bij SNCF Réseau, vergezelde Fabrice Delatre en Rémy Chassard van UP Travaux bij de eerste ingebruikname van de ZKL 3000 RC’s. Jan Benoit, de ingenieur van Dual Inventive die mede-verantwoordelijk is voor de gezamenlijke ontwikkeling van deze innovatie, was voor deze gelegenheid uit België overgekomen.

Installatie van de ZKL 3000 RC’s vond plaats op vrijdag 14 april, de activatie was op maandag 17 april tijdens de start van het werk. Dit werkgebied beslaat een groot geografisch gebied met verschillende werkplekken. Het was daarom interessant om ze hier te testen.

Belangrijkste resultaten

  • Installatie duurt ongeveer 10 minuten: inspectie, installatie en inbedrijfstelling.
  • Na de-activatie kan de ZKL 3000 RC in het spoor geïnstalleerd blijven.
  • Activeren en deactiveren gebeurt via een app. Dit is alleen toegestaan voor de veiligheidsfunctionaris die hiervoor verantwoordelijk is.
  • De ZKL 3000 RC is configureerbaar naar de behoeften en verwachtingen van elke gebruiker.

Fabrice et Rémy aan het woord

“We vonden het erg gemakkelijk om de ZKL 3000 RC’s te installeren en het gebruik hiervan onder de knie te krijgen.”

“We hebben 20 minuten per dag bespaard, wat betekent dat we de productiviteit optimaliseren, wat niet onbelangrijk is.”

“Qua veiligheid is het ideaal omdat we niet elke dag terug hoeven: minder onderweg, niet elke keer het spoor hoeven oversteken.”

“Omdat het zo eenvoudig is en zoveel tijd bespaart, hebben we de ZKL 3000 RC 10 dagen langer ingepland.”

“We kijken uit naar de RDI 3000!”

UP Travaux heeft besloten om de ZKL 3000 RC’s tot het einde van het jaar op andere locaties te gebruiken.

 

Bron: Communication Infrapôle Languedoc-Roussillon

Meer nieuwsberichten