Zonnepaneel langs het spoor voor veiliger en milieuvriendelijker werken
7 februari 2019
Nog eens 60 zelfsignalerende kortsluitlansen van Strukton Rail krijgen een zonnepaneel om ze van stroom te voorzien. Naast de besparing die de aannemer al heeft gerealiseerd door gebruik te maken van deze op afstand bedienbare kortsluitlansen scheelt dat jaarlijks veel extra CO2-uitstoot en is het nu nog veiliger voor de medewerkers.
De 190 panelen (Solar NRG 3000) die nu al langs het spoor staan, hebben hun toegevoegde waarde bewezen. Ze zijn heel betrouwbaar en functioneren probleemloos. De eerste pilots vonden plaats rondom Amsterdam Centraal, tijdens de productontwikkeling waar Strukton Rail nauw bij betrokken was. Daar zijn hoge gebouwen is weinig zon. Ook daar functioneren de panelen nu uitstekend en leveren ze ook op donkere dagen voldoende stroom.
CO2-reductie
Strukton Rail heeft ongeveer 300 ZKL 3000 RC’s semi-permanent in het spoor liggen: in alle onderhoudscontractgebieden en op plekken waar de aannemer langdurige tijdelijke projecten uitvoert. Door kortsluitlansen te plaatsen realiseerde Strukton Rail al een grote winst in CO2-reductie. Dankzij de remote control functie hoeven medewerkers niet meer naar het spoor toe om het spoor buiten dienst te stellen. Dat gebeurt met een app, op afstand. Als het werk klaar is, wordt de lans op dezelfde manier ook weer uitgeschakeld, waarna het spoor weer toegankelijk is voor de treinen.
Het streven is om uiteindelijk alle kortsluitlansen te voorzien van een zonnepaneel. De lansen die nog geen gebruik maken van zonnestroom, werken op batterijen die eens per maand vervangen moeten worden. Die handeling is dankzij de zonnepanelen niet meer nodig en dat scheelt veel vervoersbewegingen.
Veiliger
De zonnepanelen realiseren naast winst voor het milieu ook meer veiligheid. En dat speelde ook een rol bij de aanschaf van de zonnepanelen. Op de locaties waar de kortsluitlansen gebruik maken van zonnestroom, hoeven medewerkers nu minder vaak in de gevarenzone te komen. Vervangen van batterijen gebeurt soms tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden als het spoor toch al buiten dienst is, maar dat kan niet altijd.
Specifieke variant
Speciaal voor de Britse markt heeft Dual Inventive een specifieke variant van het zonnepaneel ontwikkeld. Omdat daar geen paal in de grond geplaatst mag worden, wordt een zonnepaneel op een ballast box gezet, vergelijkbaar met een soort parasolvoet. Ze zijn wat makkelijker te plaatsen. Deze nieuwe versie kan ook een uitkomst zijn op plekken waar te weinig ruimte is om een zonnepaneel op een paal te plaatsen of waar veel kabels en leidingen langs het spoor liggen.