SVG Sprites

Inzet van CRM 3000 op Translink spoornetwerk

14 juni 2023

Achtergrond

Begin 2022 benaderde Translink Dual Inventive. Ze zochten een digitale oplossing voor het online monitoren van de spoorstaaftemperatuur van hun spoornetwerk in Noord-Ierland – van Londonderry in het noordwesten tot de grens met de Republiek Ierland net ten zuiden van Newry – en toonden interesse in de CRM 3000,

Translink was op zoek naar een digitale oplossing:

  • die gemakkelijk te implementeren is
  • die de spoorstaaftemperatuur monitort en helpt bij het veilig omgaan met hoog oplopende temperaturen
  • om met realtime gegevens weloverwogen keuzes te kunnen maken
  • die waarschuwingen geeft zodra de temperatuur een geconfigureerde alarmwaarde bereikt, en
  • die het mogelijk maakt om minder personeel lang het spoor te hoeven inzetten.

De oplossing

De CRM 3000 van Dual Inventive is een compacte digitale temperatuursensor die eenvoudig met een magneet in de ziel van de spoorstaaf wordt bevestigd. De robuuste constructie is volledig weerbestendig en gaat tot 5 jaar mee, zonder dat onderhoud of herkalibratie nodig is.

De CRM 3000 meet elke 5 minuten de spoorstaaftemperatuur en stuurt deze elk uur door naar het beveiligde online platform van Dual Inventive, via het Vodafone Business Narrowband Internet of Things technologie (NB-IoT) netwerk. Dit stelt de eindgebruiker in staat om alarmwaardes in te stellen en grafische dashboards te creëren. Zo kan deze op afstand het spoornetwerk monitoren, waardoor er minder personeel in de risicovolle omgeving van het spoor schouwwerkzaamheden hoeft uit te voeren.

Deze sensor is een goedkoop alternatief voor andere oplossingen in de markt en wordt aangeboden op basis van een huurcontract met een minimale looptijd van 2 jaar. De prijs omvat de sensor alsook toegang voor maximaal 25 gebruikers op het online platform en via de app die verkrijgbaar is bij Google Play en Apple Store.

De CRM 3000 is al in gebruik op meerdere netwerken in het Verenigd Koninkrijk en Europa en heeft volledige productgoedkeuring van Network Rail.

Dasboard online spoorstaaftemperatuur meten - CRM 3000

Implementatie

De kostenefficiëntie van de CRM 3000 stelde Translink in staat om 40 sensoren in gebruik te nemen, zodat een zo groot mogelijk deel van het netwerk gedekt kon worden. Vergeleken met andere oplossingen kon Translink hiermee de spoorstaaftemperatuur over een veel groter netwerk bewaken.

De sensoren werden begin mei 2022 geleverd en vervolgens over het hele netwerk ingezet. Translink plaatste ze in de buurt van de ‘Met Office’ weerstations en andere belangrijke locaties, zoals grote naar het zuiden gerichte uitgravingen voor het spoor en langgerekte basculebruggen met meerdere overspanningen. Hierdoor konden de gegevens van de voorspellingen van het ‘Met Office’ worden gecorreleerd met de werkelijke metingen van de CRM 3000 sensoren.

Dankzij de snelle en eenvoudige installatie konden de sensoren met minimale verstoring van het treinverkeer geplaatst worden, zonder dat het personeel lange tijd op het spoor aanwezig hoefde te zijn. Om ze online te kunnen bekijken werden de locaties van de sensoren via de app geregistreerd.

Bevindingen

Om resultaten te kunnen vergelijken, werden de gegevens van Translink geanalyseerd voor de periode van:

  • juli en augustus 2021, voordat de CRM 3000 temperatuursensoren waren geïmplementeerd, en
  • juli en augustus 2022, nadat de CRM 3000 temperatuursensoren volledig waren geïmplementeerd.

Spoorstaaftemperaturen van 45°C en hoger activeerden een snelheidsbeperking op het Translink-netwerk. In juli en augustus 2021 resulteerde dit in naar schatting 5.333 minuten snelheidsbeperking op het netwerk, zoals weergegeven in tabel 1 hieronder:

Translink Tabel 1 - Snelheidsbeperkingen spoor hitte

Tabel 1 – Geschatte aantal minuten snelheidsbeperkingen juli/augustus 2021

2021 Gemiddelde temperatuur juli: 17°C
2021 Gemiddelde temperatuur augustus 15°C

In dezelfde periode in 2022 zijn de snelheidsbeperkingen sterk gedaald, zoals blijkt uit tabel 2:

Translink Tabel 2 - Snelheidsbeperkingen spoor hitte

Tabel 2 – Geschatte aantal minuten snelheidsbeperkingen juli/augustus 2022

2022 Gemiddelde temperatuur juli: 16°C
2022 Gemiddelde temperatuur augustus: 16°C

Het temperatuurbereik over de afgelopen 2 jaar verschilt licht. Tabel 2 laat zien dat de extreem hoge temperaturen in 2022 in deze periode aanzienlijk langer aanhielden dan in 2021.

Conclusies

Translink kreeg veel meer vertrouwen in het beheer van hun netwerk tijdens de zomerperiode dankzij CRM 3000. Met deze sensoren konden zij de voorspelde luchttemperatuur vergelijken met de werkelijke temperatuur van het spoor over het hele netwerk. Dankzij deze betrouwbare gegevens, vooral met betrekking tot het tijdstip en de duur van de hittepieken, kon Translink het aantal snelheidsbeperkingen verminderen.

Hoewel verschillende factoren invloed hadden, zoals bewolking, de duur van langdurige hoge temperaturen, enzovoort, waren de gemiddelde temperaturen in de twee periodes grotendeels gelijk. Daarnaast zijn in 2022 de hoogste temperaturen ooit geregistreerd.

De CRM 3000 stelde Translink in staat om het netwerk efficiënter te laten functioneren. Het totale aantal en de duur van de snelheidsbeperkingen konden zij hiermee verminderen.

Stephen Lavery, Permanent Way Technical Engineer bij Translink, zei: “Het is revolutionair dat we de spoorstaaftemperaturen op afstand kunnen beheren. Hoe meer we weten over de spoorstaaftemperaturen op ons netwerk, hoe nauwkeuriger we het systeem kunnen beheren”.

 

Gegevensbronnen

Meer nieuwsberichten