SVG Sprites

Dual Inventive verbonden aan 5G Hub op High Tech Campus Eindhoven

2 september 2021

Als nieuwe partner van de 5G Hub op de High Tech Campus Eindhoven zet het in Oisterwijk gevestigde technologiebedrijf Dual Inventive in op een Nederlandse krachtenbundeling op het gebied van IoT en sensortechnologie. De ondertekening van het ecosysteempartnership door CTO Lex van der Poel van Dual Inventive, Business Development Manager Iris Hertsenberg van Ericsson en Head of IoT The Netherlands Marcel Kool van VodafoneZiggo op 1 september is het startschot voor de samenwerking. Het doel is om impact te realiseren op het spoorvervoer van nu en in de toekomst door gebruik te maken van de faciliteiten van de 5G.

Deze samenwerking is zowel op technisch vlak als op het vlak van elkaar ontmoeten belangrijk voor alle partners. Geprikkeld vanuit andere markten komen in de 5G Hub frisse discussies tot stand. Aan de hand van cross-domain kennisdeling vinden de partners sneller een oplossing vanuit en voor andere sectoren. Dit is voor Dual Inventive van belang omdat zij met haar bedrijven Arcobel, Core|Vision en AnyWare ook andere markten naast het spoor bedient. Zo is AnyWare gespecialiseerd in full-stack mass IoT as a service voor verschillende marktsegmenten en levert Arcobel embedded hardware-oplossingen, onder andere industriële pc-systemen voor uiteenlopende sectoren, zoals telecom, defensie, machinebouw, metro en spoor. Core|Vision is naast ontwikkelaar van embedded systemen ook internationaal expert op het gebied van FPGA, een geoptimaliseerde, programmeerbare chip die onder andere voor 5G-toepassingen ideaal is.

Nederland koploper 5G

Het mobiele netwerk 5G is uitermate geschikt voor toepassingen op het gebied van security en veiligheid en daarmee ook voor het spoorsysteem. Dual Inventive opereert internationaal, maar kiest er bewust voor om de ontwikkeling voornamelijk in Nederland, het op vijf na meest innovatieve land ter wereld, te behouden.

Nederland zit in de kopgroep als het gaat om 5G: VodafoneZiggo paste als eerste 5G-technologie toe op bestaande frequentiebanden en rolde dit juli vorig jaar al uit tot landelijke dekking. Kortgeleden lanceerde zij ook als eerste in Nederland de 26 GHz frequentieband in de 5G Hub. De Nederlandse netwerkaanbieder hanteert een globale strategie voor wereldwijde 5G-dekking, waarvoor Ericsson de technologie levert.

De Provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om voorop te lopen bij het ontwikkelen en inzetten van innovatieve technieken en digitalisering. Brainport Eindhoven is een van Europa’s meest innovatieve technologieregio’s. In het hart van High Tech Campus en Brainport werkt de 5G Hub in co-creatie met tal van bedrijven, studenten en kennisinstellingen. Dit maakt het de perfecte locatie voor partners om een echte maatschappelijke impact te maken.

5G Hub High Tech Campus Eindhoven

Digitalisering Europese spoor

In dit European Year of Rail schenkt de EU extra aandacht aan grensoverschrijdende initiatieven die de totstandkoming van de Single European Railway Area dichterbij brengen. De Europese Commissie wil onder andere aan de hand van de Green Deal haast maken met digitalisering van het spoor en ziet 5G als een van de oplossingen om de spoorcapaciteit optimaal te benutten.

Dual Inventive haakt hier onder meer op in met haar private cloud MTinfo 3000, een Europese SIL 4 cloud, die voor maximale veiligheid en beveiliging het open internet niet aanraakt. Het bedrijf gebruikt draadloze technologie om de beschikbare spoorcapaciteit te maximaliseren zonder dat daarvoor fysieke uitbreidingen aan de spoorinfrastructuur nodig zijn.

“Het mooie van mobiele technologie is dat je het heel gemakkelijk kunt implementeren. Je hoeft geen dure kabels te graven, want 5G kun je zien als glasvezel door de lucht. 5G maakt de weg vrij naar draadloze wissels en draadloze seinen, die we ook als proof of concept ontwikkelen binnen de 5G Hub om onze partners in de spoormarkt te stimuleren die mogelijkheden te benutten.”

Lex van der Poel

Naast draadloze object controllers voor het spoor is een Track & Machine Warning System gebruikmakend van het 5G-netwerk een van de cases die Dual Inventive gaat creëren. Door detectie en waarschuwing bij naderend treinverkeer kunnen spoorwerkers ook overdag veilig werken. De snelheid en stabiliteit van 5G geeft deze ontwikkeling een boost.

FieldLab Rail

Onderdeel van het samenwerkingsverband is ook een datalink voor digitale communicatie tussen de 5G Hub en het FieldLab Rail van Dual Inventive in Oisterwijk. Het FieldLab Rail is een indoor omgeving die is uitgerust met diverse spoorsystemen, zoals bovenleiding, seinen, relaisbeveiliging en een treinbeveiligingssysteem voor tests met en demonstraties van de laatste spoorinnovaties.

De verbinding tussen beide omgevingen maakt het mogelijk om vanuit de 5G Hub real-time met 5G-technologie spoorsystemen aan te sturen in Oisterwijk. Dit maakt deze proefomgeving zeer geschikt om nieuwe proof of concepts te ontwikkelen ten einde het Europese spoorsysteem te verbeteren.

Meer nieuwsberichten