SVG Sprites

Fieldlab Rail: ontwikkel nieuwe spoorinnovaties in onze veilige testomgeving

1 maart 2021

Een veilige omgeving waar zowel professionals als studenten in de spoorwegindustrie innovaties in de praktijk kunnen testen, dat is het Fieldlab Rail in ons hoofdkantoor in Oisterwijk. In het lab werken we samen met andere bedrijven, partners en scholen die concepten in een veilige proefomgeving willen testen.

“Het Fieldlab Rail is de perfecte omgeving om tot een proof of concept te komen. Als het proof of concept er eenmaal is, volgt een pilot in praktijk.”

Lex van der Poel, director Dual Inventive

We hebben het Fieldlab Rail niet alleen geopend om onze eigen producten te testen, maar ook om innovaties van anderen in de schijnwerpers te zetten. We willen scholen en partijen met innovatieve ideeën een plek bieden waar ze terecht kunnen, zonder eerst aan een allerlei voorwaarden te moeten voldoen.

Spoorinfrastructuur

De Fieldlab Rail is uitgerust met een verscheidenheid aan systemen, zoals hoge en lage seinen, bovenleidingen, een treinbeveiligingssysteem en beveiligingsrelais. Met dank aan Vodafone, Ericsson en Deutsche Telekom zijn ook de laatste communicatietechnieken beschikbaar. In het spoor zelf zijn vier gedeeltes met spoorstroomlopen, waar kortsluitlansen kunnen worden getest. Met behulp van een testopstelling kan worden geverifieerd of een systeem in het spoor past, of het wordt aangetast door de ballast, of de gekozen verbindingen correct zijn en hoe de seinen hierop reageren.

Vervolgens kan de werking van een bepaalde innovatie in de controlekamer worden gecontroleerd. Dit is een kleine high-tech ruimte waarin alles dat in het lab gebeurt, toegankelijk is via de cloud en vervolgens kan worden geanalyseerd.

We hebben een samenwerking met de Fontys Hogeschool ICT, wat studenten de mogelijkheid biedt om opdrachten in het Fieldlab Rail uit te voeren.

We zien het als onze plicht om ervoor te zorgen dat de factoren om te kunnen innoveren aanwezig zijn. Ons lab biedt bijvoorbeeld simkaarten die zijn gekoppeld aan het netwerk. Dit maakt grote investeringen om een platform te faciliteren overbodig. We voelen ons verplicht om te laten zien dat het Internet of Things en spoor heel goed samengaan.

Young potential

We zijn op dit moment aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ons Fieldlab Rail met andere Fieldlabs te verbinden. Denk dan bijvoorbeeld aan telecom providers die hun laatste ontwikkelingen bij ons in het lab kunnen testen, zoals een 5G netwerk dat we kunnen verbinden met onze spoorwegen. We hebben ook plannen om een interlocking-systeem aan het Fieldlab Rail toe te voegen.

Het hogere doel van het Fieldlab Rail is om mensen te enthousiasmeren over de ontwikkelingen en uitdagingen die de spoorwegindustrie met zich meebrengt. We hopen zo jonge talenten te interesseren voor onze branche.

Meer nieuwsberichten