SVG Sprites

Samenwerking Plasser & Theurer en Dual Inventive om beschikbaarheid van het spoor te verhogen

28 juni 2022

Technologiebedrijf Dual Inventive en Plasser & Theurer hebben begin juni op de International Exhibition on Track Technology (iaf) een samenwerkingsovereenkomst aangekondigd. Het doel van deze samenwerking is om de productiviteit van spoorwerkmachines te verhogen, het spoor sneller buiten dienst te nemen en tegelijkertijd de veiligheid van spoorwerkers te verbeteren.

Tijdens een bezoek aan het Dual Inventive Fieldlab Rail in Oisterwijk op 23 juni hebben Plasser & Theurer CEO Johannes Max-Theurer en Plasser & Theurer Global Director of Innovation Florian Auer hun ambities voor de samenwerking met Dual Inventive bevestigd. Daar werd ook de eerste ZKL 3000 die in een stopmachine geïnstalleerd zal worden overgedragen aan Max-Theurer.

Plasser & Theurer - Veiligheid - Beschikbaarheid spoor Samenwerking

Jacob Zeeman overhandigt de eerste ZKL 3000 aan Johannes Max-Theurer.

ZKL 3000

De ondertekening van de overeenkomst door Jacob Zeeman, CEO van Dual Inventive, en Johannes Max-Theurer zal leiden tot samenwerking en kennisdeling tussen de twee organisaties. In eerste instantie wordt elke nieuwe Plasser & Theurer spoorwerkmachine uitgerust met twee ZKL 3000 systemen ter beveiliging van het nevenspoor.

De ZKL 3000 is een door Dual Inventive ontwikkelde zelfsignalerende kortsluitlans. Het systeem is door meerdere spoorbeheerders over de hele wereld goedgekeurd voor gebruik. Eenmaal geïnstalleerd in het spoor, simuleert het systeem een trein in de sectie die daarmee direct afgesloten wordt voor het reguliere treinverkeer.

Veiligheid en capaciteit

De samenwerking richt zich er vervolgens op om veiligheidssystemen voor spoorwerkers direct in spoorwerkmachines te integreren met behulp van een SIL 4 machine warning system. Directe communicatie tussen de spoorwerkmachine en de interlocking zal de veiligheid verbeteren en de output van spoorwerkmachines verhogen.

Florian Auer zegt: “Plasser & Theurer hecht veel waarde aan de veiligheid van operators. Door de veiligheidssystemen van Dual Inventive te implementeren wil Plasser & Theurer mensen weghouden uit de gevarenzone en ze de controle over hun eigen veiligheid geven.”

Jacob Zeeman voegt daar aan toe: “Door de nieuwste technologieën toe te passen in spoorwerkmachines, versnellen we gezamenlijk de robotisering en efficiëntie van de spoorsector. De extra uren die we daarmee winnen, kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld meer treinen te laten rijden of om meer werkzaamheden uit te voeren tijdens een shift.”

Dual Inventive en Plasser & Theurer

Dual Inventive ontwikkelt en produceert technologische producten die het werken aan de railinfrastructuur veiliger en efficiënter maken en de spoorcapaciteit maximaliseren. Het Nederlandse technologiebedrijf heeft jarenlange internationale ervaring in het veiliger en efficiënter inrichten van de werkplek met haar eigen Europese SIL 4 cloud en systemen voor snelle en veilige toegang tot het spoor.

Plasser & Theurer is de enige fabrikant ter wereld die een compleet assortiment machines aanbiedt voor de aanleg en het onderhoud van spoorwegen

Meer nieuwsberichten