SVG Sprites

Jacob Zeeman nieuwe topman Dual Inventive

14 december 2020

Jacob Zeeman is maandag gestart als nieuwe algemeen directeur van technologiebedrijf Dual Inventive. Vorige week tekende Zeeman het contract met de directie die op het moment van tekenen nog bestond uit Lex van der Poel en Eric Groenen. Zeeman vertrok begin oktober als topman bij Strukton Rail vanwege een verschil van inzicht met Gerard Sanderink, eigenaar en algemeen directeur van moederconcern Oranjewoud en CEO van Strukton.

Dual Inventive is voor Zeeman geen onbekend bedrijf, want begin 2016 nam Strukton Rail vijftig procent van de aandelen van Dual Inventive Holding over. In de jaren daarna werkten de bedrijven nauw samen op het gebied van de ontwikkeling van verschillende technologieën die het werken aan de railinfrastructuur veiliger en efficiënter maken. Sinds begin 2020 zijn de aandelen van Dual Inventive weer volledig in handen van oprichters Lex van der Poel en Eric Groenen.

“Jacob Zeeman is voor ons een goede bekende. In zijn vorige rol als CEO bij Strukton Rail hebben we de laatste jaren samengewerkt en visies gedeeld over de spoormarkt. Daarin hebben we met beide bedrijven enkele goede stappen kunnen zetten waar de markt nog veel plezier van heeft en zal blijven hebben”, licht Lex van der Poel de benoeming toe.

Internationale groei

Met Jacob Zeeman aan het roer zal het technologiebedrijf zich de komende jaren verder inzetten op de expansie over de grenzen. Het bedrijf is al jaren actief in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en bereidt op dit moment ook activiteiten in Duitsland voor.

Van der Poel: “90 procent van onze omzet komt in 2020 van activiteiten in het buitenland. Wij hebben afgelopen zomer sterk ingezet op de verdere samenwerking met infrastructuurbeheerders in de landen waar wij actief zijn.” Van der Poel wijst erop dat de krapte op de arbeidsmarkt in de railmarkt deels vergroot wordt door de coronacrisis. Volgens hem kunnen digitale technieken die de betrouwbaarheid van het spoor verhogen en/of het werk efficiënter maken dit tekort deels opvangen.

Langetermijndoelen

Van der Poel, die sinds 2007 aan het roer staat van Dual Inventive, blijft bestuurder van het bedrijf, maar gaat zich de komende jaren meer richten op het uitwerken van de visie van het technologiebedrijf en zal verantwoordelijk zijn voor het uitstippelen van de lange termijndoelen in de roadmap.

Mede-eigenaar Eric Groenen stapt terug als bestuurder, maar blijft wel als aandeelhouder verbonden aan het bedrijf. Naast algemeen directeur Jacob Zeeman en Lex van der Poel maken sinds maandag ook Josh Jackson, directeur van Dual Inventive Limited in Doncaster in het Verenigd Koninkrijk, en Jasper Covers deel uit van de directie van het bedrijf. Daarnaast heeft Dual Inventive dit jaar het nieuwe bedrijf AnyWare B.V. opgezet, dat wordt geleid door Mark Damen.

Uitdagingen

Dual Inventive ontwikkelt en levert zich sinds 2007 onder meer producten ter bevordering van de verbetering van spoorwegveiligheid voor de baanwerkers. “Dit ontwikkelt zich, onder druk van de invoering van ERTMS, steeds meer richting de integratie van trackworker safety in het trein beveiligingssysteem”, aldus Van der Poel. Volgens hem kan het communicatieplatform voor het spoor MTinfo 3000 cloud van het bedrijf hier een ‘cruciale bouwsteen’ in zijn.

“Met ons nieuwe bestuur staan wij klaar voor serieuze uitdagingen binnen de spoormarkt. Jacob Zeeman kennen we als een persoon met een duidelijke visie, een persoon die verbindingen aangaat, werkt met een team en haalbare doelen stelt. Altijd met het doel om de spoormarkt, als geheel, naar een hoger niveau te tillen. Dit is 200 procent Dual Inventive, we zijn dan ook zeer blij met zijn komst”, besluit hij.

Zie ook: SpoorPro.nl

Meer nieuwsberichten