FluxPlus en Dual Inventive slaan handen ineen voor vermoeidheidsmanagement
19 juli 2022
FluxPlus en Dual Inventive bundelen hun krachten op het gebied van vermoeidheidsmanagement binnen de spoorsector. CEO Jacob Zeeman en CTO Lex van der Poel van Dual Inventive en CEO Toine Schoutens van FluxPlus plaatsten op 11 juli hun handtekening onder een intentieverklaring. Hiermee bevestigen zij het belang van duurzame inzetbaarheid van spoorpersoneel door een beter welzijn, gezondheid en veiligheid.
Avond- en nachtdiensten zijn gebruikelijk in de railsector. Vermoeidheid en verminderde concentratie in de avond- en nachtdienst hebben een zeker effect op de veiligheid en op kritische processen tijdens het werk. Daarnaast lijden werknemers die veel nachtdiensten hebben vaker dan gemiddeld aan gezondheidsproblemen zoals overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes type 2.
Daarbovenop kampt de gehele railsector op dit moment met een personeelstekort, of het nu gaat om treindienstleiders, conducteurs, machinisten, planners, werkvoorbereiders of spoorwerkers. Hoge werkdruk, steeds minder tijd om werkzaamheden te kunnen doen en korte hersteltijden vragen nu extra veel van het personeel.
Gezonder werken en slapen
FluxPlus is gespecialiseerd in chrono-coaching en technieken op het gebied van licht en gezondheid. Deze technieken beïnvloeden het slaap-waakritme, zodat vermoeidheid vermindert en prestaties verbeteren. Dual Inventive ontwikkelt en produceert innovatieve technologische producten die onder andere het werken aan de railinfrastructuur veiliger en efficiënter maken.
Door expertkennis van beide partijen te bundelen willen de bedrijven bestaande (en in andere sectoren bewezen) vermoeidheidsmanagementtechnologie benutten voor de spoorsector. Doel is om spoorpersoneel met onregelmatige diensten gezonder en duurzamer te laten werken en zo de spoorsector als werkgever ook een stuk aantrekkelijker te maken.
“Onregelmatig werken of werken gedurende de nacht is topsport. Duurzame inzet van mensen en middelen en zorg voor je mensen is nu belangrijker dan ooit. Daarom willen we onze gezamenlijke expertise en deze bewezen technologie inzetten voor spoorwerkers die storings- en nachtdiensten draaien. Zo kunnen ook zij profiteren van de gezondheidseffecten”, verklaart Jacob Zeeman.
Chrono coaching
“Chrono coaching is een methode om jouw biologische, natuurlijke ritme, door middel van nabootsing van het blauwe spectrum in daglicht, te verschuiven. De dip in het midden van de nacht kan worden verminderd en de kwaliteit en lengte van de dagslaap na de nachtdienst zal toenemen”, aldus Toine Schoutens.
Deze technologie is voor een deel ingebouwd in een bestaande lichtbril en heeft zich inmiddels bewezen in de zorg, bij de politie en in de topsport.
Doorontwikkelen lichtbril
In de spoorsector is de toepassing van vermoeidheidsmanagement nog vrij nieuw. Het belang ervan wordt zeker onderkend, het onderwerp staat steeds vaker op de agenda van evenementen.
“Omdat tijdens het werk aan het spoor het dragen van een veiligheidsbril gebruikelijk is, willen we de huidige lichtbril verder ontwikkelen tot een veiligheids-lichtbril die wordt ondersteund door een cloud-based app”, zegt Lex van der Poel.
De chrono coaching wordt via de app op basis van algoritmes precies afgestemd op de persoon.
“Met de inzet van deze veiligheids-lichtbril en de intelligente, zelflerende app kan de werkgever het welzijn en de gezondheid van personeel en de veiligheid tijdens spoorwerkzaamheden aanzienlijk vergroten.”