SVG Sprites

Nieuwe alliantie voor digitale end-to-end spoorweginfrastructuuroplossingen

31 mei 2022

15 topbedrijven lanceren tijdens IAF Münster nieuwe alliantie om de veiligheid, efficiëntie en capaciteit van de spoorweginfrastructuur wereldwijd te verbeteren

Gebruik maken van digitalisering, innovatie en samenwerking om complete, duurzame, kosteneffectieve en passende oplossingen te creëren

15 toonaangevende Europese pioniers op het gebied van spoorweginfrastructuurtechnologie hebben vandaag op de IAF (Internationale Ausstellung für Fahrwerktechnik) in Münster (Duitsland) de oprichting aangekondigd van de Digital Railway Solutions Alliance (DRS Alliance), een open innovatie-ecosysteem om de veiligheid, efficiëntie en capaciteit van ’s werelds spoorwegnetwerken te vergroten.

“Onze nieuwe alliantie brengt de beste technologiegedreven bedrijven in hun klasse samen, elk met een vastberaden focus op het optimaliseren van spoorwegnetwerken door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale innovatie, automatisering en gegevensverwerking”, aldus Florian Auer, directeur Global Technology and Innovation van Plasser & Theurer.

De DRS Alliance heeft als doel om expertkennis te bundelen, nieuwe technologieën te ontwikkelen en te benutten en overkoepelende synergieën te creëren voor zowel de spoorweginfrastructuur als de spoorwegexploitanten. “Wij geloven in de kracht van samenwerking binnen ons open innovatie-ecosysteem. Samen zullen onze gecombineerde expertise en complementaire technologieën worden ingezet om optimale oplossingen op maat te maken voor elke individuele klant.”

DRS Alliance members Railway Track Technology

DRS_Alliance LogoTrain 2022 (© DRS Alliance)

Een nieuwe alliantie is geboren

Het idee van een nieuwe alliantie voor de ontwikkeling van gedigitaliseerde infrastructuuroplossingen werd geboren in oktober 2021, toen geselecteerde aanbieders van zeer innovatieve diensten en producten bijeenkwamen om de grootste prioriteit van de spoorweginfrastructuurindustrie aan te pakken: meer veiligheid, efficiëntie en capaciteit.

“In talrijke workshops en discussies hebben we de belangrijkste op te lossen problemen geïdentificeerd en een gemeenschappelijke visie ontwikkeld met als doel gezamenlijk digitale end-to-end oplossingen efficiënt en effectief aan te sturen”, verklaart Ilka May, CEO van LocLab – een van de 15 partnerbedrijven – en voormalig vice-voorzitter van de EU BIM-werkgroep. “De details van de samenwerking werden uitgewerkt, de concrete alliantie gevormd en een open innovatieplatform ontwikkeld dat naadloze toekomstige oplossingen voor de spoorweginfrastructuur zal creëren”.

“Na IAF zal de DRS Alliance zich toeleggen op het versterken van end-to-end oplossingen voor de kritieke spoorweginfrastructuur in Europa,” legt Jan Mys, Technical Lead van de DRS Alliance en Managing Director Global Rail Consulting uit. “Vanaf 2023 willen we verder uitbreiden om spoorwegmobiliteit wereldwijd opnieuw vorm te geven.”

Vijf kerngebieden voor algemene digitale spoorweginfrastructuuroplossingen

De oprichtende leden van de DRS Alliance zullen zich in eerste instantie concentreren op vijf kernprioriteiten om spoorweginfrastructuurbeheerders te ondersteunen via digitalisering en nieuwe technologieën:

 • Geïntegreerde sensortechnologie-oplossingen – Een uitgebreide portefeuille van de nieuwste naadloos geïntegreerde sensortechnologie-oplossingen voor alle infrastructuursectoren. Sensor Technology Solutions.
 • 3D+ Infrastructuur Data Oplossingen – Een 3D+ interface voor monitoring en proactief onderhoud van spoorweginfrastructuur met behulp van een ‘digitale tweeling’, gebaseerd op de gecombineerde expertise en sensoroplossingen van DRS Alliance partners.
 • End-2-End Asset Data Management – Doeltreffende integratie van nieuw gegenereerde digitale gegevens met historische gegevens uit papieren en andere archieven.
 • AI-gebaseerd voorspellend infrastructuurbeheer – Modulaire oplossingen voor het optimaliseren van spoor- en wisselbeheer.
 • Geautomatiseerde diensten voor veiligheid langs het spoor – Geautomatiseerde onderhoudsdiensten voor het spoor die communiceren met het treinbesturingssysteem om het onderhoud efficiënt te plannen en tegelijk de veiligheid van het spoorpersoneel te maximaliseren

DRS Alliance 5 domains Digital Railway Infrastructure Solutions

Open innovatiesysteem voor digitale spoorweginfrastructuuroplossingen

De DRS Alliance biedt een open innovatieplatform voor op maat gemaakte spoorweginfrastructuuroplossingen, afgestemd op de behoeften van de sector en individuele bedrijven. In alle delen van de wereld wordt gestreefd naar een groter aandeel van het spoor in de transport- en mobiliteitssamenstelling. De drie elementen veiligheid, efficiëntie en capaciteit zijn daarbij van cruciaal belang om aan de stijgende eisen van het netwerk te voldoen.

Oprichters van de DRS Alliance

 • 3B Infra
 • ASC – German Sensor Engineering
 • DGNSS Sensors
 • DMA
 • DRUM – Dynamic Rail Utilities Monitoring
 • Dual Inventive
 • Ground Control Geophysics Consulting GmbH
 • IVE GmbH
 • LocLab Consulting
 • Obermeyer Infrastruktur GmbH & Co. KG
 • Plasser & Theurer
 • ProVI GmbH
 • RailRestore
 • tmc – Track Machines Connected
 • Vogel & Plötscher

Over Digital Railway Solutions Alliance

De Digital Railway Solutions Alliance is een nieuwe alliantie van toonaangevende Europese pioniers op het gebied van spoorwegtechnologie die een open innovatie-ecosysteem biedt om de veiligheid, efficiëntie en capaciteit van de spoorwegnetwerken wereldwijd te vergroten. De alliantie brengt de beste technologiegedreven bedrijven in hun klasse samen, elk met een vastberaden focus op het optimaliseren van spoorwegnetwerken door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale innovatie, automatisering en gegevensverwerking.

Voor meer informatie: www.digitalrailwaysolutions-alliance.com

Meer nieuwsberichten