SVG Sprites

Meer vraag naar digitale werkplekbeveiligingssystemen in de Britse spoormarkt

8 februari 2021

In de afgelopen jaren heeft de Britse spoorsector een nieuw werkplekbeveiligingssysteem omarmd dat zowel de spoorcapaciteit vergroot als de veiligheid van spoorwerkers verbetert. Adrian Calladine, Product Implementation Coordinator bij Dual Inventive Ltd, helpt bij het op de markt brengen en inzetten van deze nieuwe technologie in het Verenigd Koninkrijk. De implementatie van deze nieuwe technologieën kan volgens hem niet snel genoeg gaan. Hij moedigt een ‘nieuwe manier van denken en werken’ aan.

De Britse infrastructuurbeheerder Network Rail heeft momenteel zo’n 1.200 ZKL 3000 RC’s (Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control) in het spoornetwerk geïnstalleerd. Adrian vertelt:

“Dit werkplekbeveiligingssysteem kan semi-permanent worden geïnstalleerd en wordt op dit moment vooral door Network Rail gebruikt voor dagelijks onderhoud. Op het vasteland worden de apparaten op grote schaal ook door projectaannemers gebruikt. Ons doel is om die manier van werken naar de projectaannemers in het Verenigd Koninkrijk te brengen, waardoor zij dezelfde veiligheids- en efficiëntiewinst kunnen behalen als de infrastructuurbeheerder.”

Spoorprojecten

Wanneer de ZKL 3000 RC wordt ingeschakeld, simuleert deze een trein in een baanvak, waardoor een bezet spoor-melding wordt gecreëerd en de seinen op rood gaan. Het baanvak wordt direct geblokkeerd, en spoorwerkers kunnen hun werk veilig en efficiënt uitvoeren.

De ZKL 3000 RC wordt op dit moment op verschillende plekken ingezet door projectaannemers. Bijvoorbeeld door RSS Infrastructure, namens Morgan Sindall, bij de aanleg van een nieuwe tweesporige lijn in Werrington die onder de East Coast Main Line door zal lopen. Aannemer VolkerFitzpatrick past de systemen nu toe bij de bouw van een nieuw treinstation op de Midland Main Line en Thameslink routes.

Samenwerking

Adrian is al meer dan twintig jaar actief op het gebied van veiligheid. Hij begon in 2001 bij Motherwell Bridge en heeft sindsdien bij diverse bedrijven functies bekleed als specialist in automatische waarschuwingssystemen (ATWS). Deze systemen waarschuwen baanwerkers voor naderende treinen. In 2005 kwam hij voor het eerst in contact met Lex van der Poel, directeur van Dual Inventive. Op dat moment was hij nog werkzaam bij bouwbedrijf Carillon en verantwoordelijk voor ATWS Deployment.

In 2010 ontmoetten de twee elkaar opnieuw toen Dual Inventive ruimte huurde van Rail Safety Solutions Infrastructure (RSS Infrastructure). RSS Infrastructure is een onderneming in het Verenigd Koninkrijk die bekend staat als vooruitstrevend op het gebied van technologie en innovatie. Het bedrijf hielp Dual Inventive om daar hun nieuwe technologie bekendheid te geven.

Product-implementatie

RSS Infrastructure huurt ZKL 3000 RC’s van Dual Inventive voor gebruik op een aantal van hun actieve projecten. Daarnaast helpen zij bij het identificeren van nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van deze apparaten. Adrian kwam in 2010 bij RSS Infrastructure en assisteerde bij de implementatie en het productgoedkeuringsproces van de ZKL 3000 RC.

Sinds juli 2020 is hij werkzaam bij Dual Inventive en blijft hij samenwerken met RSS Infrastructure om de producten van Dual Inventive verder te introduceren op de Britse spoormarkt.

“Mijn belangrijkste taak is om Network Rail te helpen bij het breder inzetten van onze apparatuur. Ik wil ze helpen om nog meer vertrouwen te krijgen in deze technologie. Het gaat om nieuwe technologie en mensen moeten hieraan wennen. Het zou mooi zijn als we voor een mindset-verandering kunnen zorgen.”

Druk bezet spoor

Het Verenigd Koninkrijk heeft duizenden kilometers spoor die onderhouden moeten worden. De laatste jaren is er ook een exponentiële toename geweest van het aantal passagiers en de hoeveelheid vracht die op het netwerk wordt vervoerd. De dienstregeling is daarvoor sterk geoptimaliseerd, zodat de treinen steeds frequenter kunnen rijden. De onderhoudsmonteurs en aannemers hebben daardoor maar beperkt de tijd om aan het spoor te werken. Het voordeel van de ZKL 3000 RC is dat, eenmaal geïnstalleerd, niemand meer het spoor op hoeft om de veiligheidsmaatregelen te activeren. Deze methode is veiliger en het verhoogt de productiviteit omdat het de tijd van het personeel op het spoor maximaliseert.

Passie voor innovatie

Het is soms best spannend, vooral voor beginnende gebruikers, dat spoorwegpersoneel de controle krijgt over hun eigen veiligheid met behulp van een app op hun telefoon.

“Ik probeer ze daarbij te helpen. Als ik zie dat mensen met het systeem werken en ze hoor zeggen met een glimlach: ‘Dit werkt eigenlijk heel goed, ik snap niet waarom we dit niet eerder hebben gedaan”, dan weet ik dat ik iets bereikt heb.”

Hij besluit met:

“Mijn doel is om vertrouwen op te bouwen bij mensen die normaal gesproken afgeschrikt worden door technologie. Iedereen bij Dual Inventive heeft een passie voor innovatie en we geloven in een nieuwe manier van denken en werken. Deze boodschap wil ik overbrengen aan de spoorsector in het Verenigd Koninkrijk.”

Meer nieuwsberichten