SVG Sprites

Uitzetting van bovenleiding monitoren zonder kostbare inspecties

De bovenleiding van het spoor voorziet de railvoertuigen van stroom. Om dat goed te kunnen doen moet de bovenleiding altijd op de juiste spanning blijven. Helaas zijn ze zijn storingsgevoelig voor weersinvloeden, waardoor kostbare inspectierondes onvermijdelijk zijn. De NB-IoT technologie van de Digital Input Monitor (DIMO) in combinatie met MTinfo 3000 maakt daar gelukkig een eind aan.

Uitzetting van de bovenleiding

Met gewichten aan het begin en eind van een bovenleidingssectie wordt het uitzetten van de koperen rijdraden tijdens zomerse dagen opgevangen. Zo blijft de bovenleiding strak gespannen, wat zeker bij hoge snelheden van railvoertuigen belangrijk is.

Door klimaatverandering hebben we echter steeds vaker te maken met hittegolven of langere periodes met hogere temperaturen. De bovenleiding zet dan verder uit dan de bovenleidingsgewichten kunnen opvangen en gaat slap hangen. De kans dat deze kapotgetrokken wordt door langsrazend treinverkeer neemt daardoor flink toe.

Inspecteren is kostbaar

Om te voorkomen dat inderdaad een bovenleiding kapotgetrokken wordt, dat treinverkeer stil komt te liggen en spoormedewerkers er op uit moeten voor de reparatie, worden er met regelmaat inspecties van de bovenleiding en de gewichten uitgevoerd. Dat is kostbaar en bovendien moeten spooraannemers de werkzaamheden verdelen over een steeds kleiner wordend team. Dat vraagt om slim en efficiënt werken.

Op afstand monitoren van bovenleidingsgewichten

De Digital Input Monitor (DIMO) gecombineerd met de monitoringapplicatie Insight is een betrouwbare vervanging voor inspectierondes. Eenmaal gemonteerd aan de bovenleidingsportaal houdt deze sensor de hoogte van de bovenleidingsgewichten continu in de gaten. Zodra een gewicht een vooraf ingestelde hoogte (drempelwaarde) passeert, wordt via Insight direct een pushbericht naar de juiste persoon gestuurd.

Kostenbesparing

Deze real-time informatie zorgt ervoor dat dure inspectierondes niet nodig zijn. Via de applicatie Insight kun je de hoogte van het bovenleidingsgewicht monitoren. Er hoeft slechts proactief gereageerd te worden op meldingen van de DIMO om zo eventuele storingen en vertragingen te voorkomen. Daardoor kan slimmer en efficiënter gewerkt worden met als klap op de vuurpijl kostenbesparingen.

Lees meer:
DIMO bestellen in de MTinfo 3000 webshop

Uitzetting bovenleiding monitoren - hoogte bovenleidingsgewicht

Meer use cases