SVG Sprites

Uitrol 2000 Internet of Things sensoren

14 december 2017

Dual Inventive gaat aan ProRail 2000 Internet of Things sensoren leveren. ProRail gaat deze sensoren de komende maanden landelijk uitrollen voor het monitoren van wisselverwarming en andere railsystemen. Wisselverwarming voorkomt storingen aan wissels door ijs of sneeuw. Door de werking van de wisselverwarming te monitoren, wil ProRail de beschikbaarheid van het spoor verbeteren.

De sensoren beschikken onder andere over een temperatuurmeter die vaststelt of de verwarming aanstaat. In Nederland krijgen 1500 wissels met wisselverwarming een sensor. De andere 500 sensoren worden gebruikt op andere spoorsystemen zoals overwegbomen en bovenleiding.

Tests Internet of Things

Gedurende twee jaar heeft ProRail samen met KPN diverse tests uitgevoerd met IoT-sensoren op wisselverwarmingssystemen op het spoor in Utrecht. Vanwege de positieve resultaten heeft ProRail besloten de proef landelijk uit te rollen met in totaal 1500 sensoren op wissels. Dual Inventive heeft daarvoor de aanbesteding gewonnen.

Dit is een van de stappen die ProRail maakt in de digitalisering van het spoor en het gebruiken van big data.

“We willen ervaring op doen met nieuwe technieken, zoals sensoren. We stellen de sensoren van Dual Inventive ter beschikking aan de vier onderhoudsaannemers die in de verschillende PGO-gebieden actief zijn. Ook zij moeten leren hoe ze de beschikbare data in hun dagelijkse operatie kunnen gebruiken.”

Johan Schaap, manager Infrabeschikbaarheid bij ProRail

Toepassing sensoren

De toepassing van de IoT-sensoren van Dual Inventive kan tegen lage kosten en is vrij makkelijk te realiseren. De sensoren worden met magneten aan het wissel bevestigd, waarna de sensor-data direct online beschikbaar is. Ze meten de temperatuur van de spoorstaaf in het wissel, waardoor direct duidelijk is of de wisselverwarming aan staat. Ook in de zomer zijn de sensoren van nut, omdat ze bijvoorbeeld kunnen detecteren of een spoorstaaf vanwege de hitte mogelijk uit gaat zetten.

Communicatienetwerk

Sensordata komen beschikbaar via het MTinfo 3000 Cloud monitoring platform, dat in de spoormarkt al gebruikt wordt voor andere systemen zoals de Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control (ZKL 3000 RC), die tijdens werkzaamheden een gedeelte van het spoor isoleert.

“Wij zijn zeer verheugd dat we mee mogen bouwen aan de digitalisering van het Nederlandse spoor. Dual Inventive heeft inmiddels tien jaar ervaring met IoT. Niet alleen in Nederland, maar ook bij Network Rail hebben we contracten gewonnen om de digitalisering van het spoor mogelijk te maken. Daarnaast adviseren we wereldwijd meerdere inframanagers over hoe zij IoT in het spoor duurzaam kunnen realiseren. Wij adviseren ze hierbij met de keuze van de IoT-infrastructuur, communicatienetwerken, veiligheid en cyber security.”

Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive

Internet of Things sensor

Meer nieuwsberichten