SVG Sprites

Terugblik RailTech Europe 2019 – Samenwerking in de transitie naar IoT

2 april 2019

Samenwerken en kennis delen met als verbindende factor het cloud-gebaseerde platform MTinfo 3000. Dat is wat we hebben laten zien tijdens RailTech Europe 2019. Het platform MTinfo 3000 is in staat om spoorsystemen en systeemonderdelen via een besloten netwerk draadloos met elkaar te verbinden.

Onze overtuiging is dat door samenwerking oplossingen ontstaan die de spoorsector verder helpen. Daarom deelden we de beursvloer met onze partners Movares, Black Box Engineering, Pilz en Strukton Rail. Ook zij lieten zien hoe het communicatienetwerk MTinfo 3000 onderdeel is van hun oplossing. Daarmee wordt hun data met kennis verrijkt naar ‘wisdom’ in de digitale transitie naar Internet of Things (IoT) waar zij en wij allen voor staan.

MTinfo 3000 in de praktijk

Movares liet een oplossing zien om spoorwerkers eenvoudig te beveiligen tijdens werkzaamheden met behulp van het aanwezige treinbeveiligingssysteem. Om dit te kunnen realiseren is een interface ontwikkeld met MTinfo 3000 die gebaseerd is op EULYNX, de nieuwe standaard voor beveiligingssystemen op het spoor. Deze innovatie kreeg onlangs van de Britse bouw- en railbeurzen Plantworx en Railworx de tweede prijs in de categorie veiligheid.

Black Box Engineering liet zien hoe MTinfo 3000 het mogelijk maakt om data uit de meetunit ODAR overzichtelijk op maat te presenteren binnen Rail Insight. Hierdoor heeft men vierentwintig uur per dag en overal inzicht in de conditie van het machinepark. Aankomende storingen worden zo in een vroeg stadium opgelost.

Black Box Engineering - MTinfo 3000 - Rail Insight

Pilz toonde hoe MTinfo 3000 eenvoudig de data uit PLC’s projecteert in een webapplicatie. Die toont ‘live’ de stand van de seinen, uitgelezen via een PLC van Pilz, via de applicatie Rail Insight. Op termijn kan men ook stuuropdrachten uitzetten naar de PLC vanuit de cloud.

Strukton Rail gebruikt het platform MTinfo 3000 voor POSS, het monitoringsysteem voor onder meer wissels, wisselverwarming, treindetectie en civiele objecten. De data van POSS worden naar de MTinfo 3000 cloud gestuurd en verrijkt met bijvoorbeeld temperatuur data. De bewaking van de conditie van het  spoorsysteem wordt zo nauwkeuriger en als er grenswaarden overschreden worden, is alarmering mogelijk.

Om werkelijk te voelen wat MTinfo 3000 kan betekenen kon de beursbezoeker met een VR-bril via een 360-gradencamera een kijkje nemen in het Fieldlab Rail. Dit is een door Dual Inventive nagebouwd stukje spoorweg waar iedereen nieuwe technologieën of producten kan ontwikkelen en testen. De demonstratie opende de ogen van velen voor nieuwe vormen van connectiviteit. Men zag bijvoorbeeld hoe live communicatie via spraak en beeld het op afstand instrueren van mensen en het inschatten van situaties heel gemakkelijk maakt.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geïnteresseerd

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, maakte tijdens RailTech Europe 2019 een wandeling over de beursvloer. Ze bezocht onze stand om te praten over de innovaties van Dual Inventive en onze partners. En natuurlijk hoe deze innovaties allemaal connecten via de cloud MTinfo3000.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven - Dual Inventive - RailTech Europe 2019

Bedankt! En op naar RailTech Europe 2021

Voor ons was RailTech Europe 2019 weer een geweldige plek om velen uit de branche te ontmoeten. Daarbij mochten, zoals je van ons gewend bent, een goede kop koffie, fingerfood en een lounge party niet ontbreken. Iedereen die hieraan bijgedragen heeft, willen we enorm bedanken. Bekijk hier de foto’s.

We hebben nu al zin in RailTech Europe 2021. Want de ontwikkelingen staan bij ons niet stil. Over twee jaar laten we je weer nieuwe innovaties zien, origineel en verrassend. Wederom een mooie kans om elkaar te ontmoeten.