SVG Sprites

Ready, set, go!! Met ATWS 3000

31 juli 2018

Al ruim een half jaar zit het er aan te komen, maar nu eindelijk is het zover! Automatic Track Warning System 3000 (ATWS 3000), een draadloos gegarandeerd veiligheidssysteem voor spoorwerkzaamheden, is klaar voor de markt. Maar is de markt ook klaar voor ATWS 3000? Wij vroegen het aan projectleider Ruud Zijl van Strukton Rail.

Co-inventive

Dual Inventive is co-inventive; innovatieve oplossingen ontwikkelen we in een netwerk van partners. Ruud Zijl is zo’n partner. Hij heeft al bij diverse ontwikkelingen van Dual Inventive meegedacht. “We werken nu een half jaar samen voor ATWS 3000. Die samenwerking ervaar ik als erg prettig”, aldus Ruud.

Certificering

Stichting railAlert heeft het certificaat afgegeven voor ATWS 3000. Het systeem mag nu worden ingezet als werkplekbeveiligingsmiddel. In augustus gaat Strukton Rail werken met het systeem. “We kijken daar erg naar uit!”, zegt Ruud. Wij vroegen wat voor hem de belangrijkste redenen zijn om met ATWS 3000 te willen werken: “De bevordering van een goede gezondheid van mij en mijn collega’s en geldbesparing.”

Besparen

Volgens Ruud zijn met ATWS 3000 diverse besparingen mogelijk:
• het is goedkoop in de aanschaf
• nachtdiensten worden minder noodzakelijk
• het treinverkeer hoeft niet stilgelegd te worden
“Nachtdiensten zijn om meerdere redenen ongewenst. Met dit product willen we ernaar toe werken om meer overdag te werken.” Niet alle werkzaamheden zullen overdag uitgevoerd kunnen worden, maar met dit product zijn daar wel meer mogelijkheden voor. Dat het treinverkeer niet stilgelegd hoeft te worden is een financieel voordeel, maar er wordt ook gedacht aan de reizigers. Zij hebben daardoor minder hinder van spoorwerkzaamheden.

Gezondheid

Het klinkt misschien gek dat een veiligheidssysteem voor spoorwerkers kan bijdragen aan hun gezondheid. Ruud maakt de vergelijking met verouderde geautomatiseerde waarschuwingssystemen. “Vroeger gebruikten we een product met meters kabels. Het duurde lang en het was zwaar om het materiaal te plaatsen.” Dat hoeft niet meer met ATWS 3000, het is draadloos en makkelijk te verplaatsen. Daarnaast is overdag werken lichter en minder belastend voor de gezondheid.

Veiligheid

Voor iedereen in de railsector staat veiligheid op nummer 1. ATWS 3000 is zo ontwikkeld dat niemand meer een stap in het spoor hoeft te zetten om het product te installeren. De veiligheid van Ruud, zijn collega’s en iedereen die hiermee werkt wordt zo ook gewaarborgd.

ATWS 3000 is er klaar voor, Ruud en zijn collega’s van Strukton Rail zijn er klaar voor, jij ook? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dit product voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons op, lees hier meer over ATWS 3000 of bekijk dit filmpje: